Der florerer lige nu mange videoer på de sociale medier, hvor man kan se fodboldfans fra de store fodboldnationer juble i gaderne i Qatar, men er det virkelig fodboldfans der er på vej til VM, eller er det blot folk der er hyret og klædt ud som fodboldfans, som skal bruges til at skabe et glansbillede? Det er svært at sige, men hvis I ser nærmere på billederne, så kan det se, at der er en del der ikke ligner indfødte englængere, tyskere eller brasilianere. Nej de ligner sjovt nok alle personer fra Indien og de omkringliggende lande. Samme befolkningsgruppe, som ofte bliver omtalt som værende de personer som arbejder og bygger i Qatar. Det er nok nærmere noget reklame for Qatar, end det er fodboldfans. Hvis du vil læse flere spændende nyheder som denne, så hop ind på DKNU.
Opstillede fodboldfans
Doha News, et medie styret af regimet i Qatar, har filmet og udgivet en række videoer af forskellige fodboldfans der skyder fodboldfesten i gang. Alle er iført spritnye fodboldtrøjer og bannere. Det er ikke til at se på videoerne, hvem der egentlig jubler og hepper på England eller Tyskland under verdensmesterskabet i Qatar. Der står dog klart for eksperter, at det ikke er trofaste fodboldfans fra Europa. Rasmus Brun Pedersen (fodboldkommentator) mener, at der ikke er tale om rigtige vestlige fodboldfans i videoerne, men derimod grupperinger af indiske og pakistanske gæstearbejdere bosat i Qatar. Det virker ifølge Rasmus Brun Pedersen som et stort teaterstykke, som bærer præg af at være styret/arrangeret af nogen, og ikke mindst at det er meget ualmindeligt. Normalt må man ikke samle sig på den her måde i Qatar – landet har nemlig ikke forsamlingsfrihed.
Er Qatar I gang med sportwashing?
Rasmus Brun Pedersen mener, at videoerne der viser glade og begejstrede mennesker under VM i fodbold, er propaganda (sportswashing). Grunden til at Qatar deler disse videoer er for at signalere, at folket hernede har det godt under VM, og at det er en kæmpe succes. Problemet er bare, at folk generelt ikke bryder sig om eller følger med i fodbold her i Qatar, hvilket gør videoerne til noget der virker iscenesat. Sportswashing, hvilket er et udtryk der beskriver hvordan en blakket stat prøver at vaske sit ry ved bl.a. at være vært for et sportsarrangement. Noget som rigtig mange eksperter mener at Qatar er i gang med. Vi er også sikre på, at det ikke bliver det sidste vi kommer til at se til falske fans. Der er nemlig ikke meldt om særlig mange tilrejsende fans, som vi ellers normalt ser i store stimer under verdensmesterskaberne i fodbold.